Filter
 • Међународни фестивал дечјег стваралаштва "деца у Лужници"

  Петнаести Међународни фестивал дечјег стваралаштва под називом „Деца у Лужници“ одржаће се у Основној школи „Светозар Марковић“ у Љуберађи у четвртак, 15. маја. На досадашњим фестивалима учествовало је преко 30.000 радова ученика из Србије, Црне Горе, Грчке, Шведске, Румуније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Немачке, Мађарске и других земаља. Фестивал је настао из акције „Школама на ивици опстанка“ која је започета у основној школи "Светозар Марковић" - Љуберађа, односно у издвојеном одељењу у Бердују 2000-те године. На конкурсу за овогодишњи Међународни фестивал дечијег старалаштва стигло је око 1.500 радова деце из Србије и Републике Српске. Стручни жири којим је предеседавала Вера Цветановић, книжевница и наставник српског језика из Бабушнице, одабрао је најбоље радове и доделио 12 главних и 11 посебних награда, у четри категорије. Централна манифестација

  ...
 • Међународно такмичење математичара "Кенгур без граница"

  Средином марта у основној школи “Деспот Стефан Лазаревић” одржано је Међународно такмичење математичара под називом “Кенгур без граница” на коме је учествовало 119 ученика ове школе. Иначе, ово такмичење из математике одржано је, истог дана, у целој Европи.Задаци су били непознати, и није било припреме за ову врсту тестова. Резултати са овог такмичења објављени су просле недеље а ученици основне школе “Деспот Стефан Лазаревић” освојили су многобројне награде и похвале на овом такмичењу. Прву награду, у категорији ученика првог разреда, освојили су Мила Ђорђевић И Миливоје Златановић док су трећу награду освојиле  Мина Ангелов и Милијана Аранђеловић.

  Никола Цветковић освојио је прву награду у категорији ученика другог разреда,

  ...
 • Међуокружно такмичење у тенису

  У оквиру школског спорта, јуче је у Пироту одржано Међуокружно такмичење у тенису за ученике основних школа узраста до 14 година. У конкуренцији 12 такмичара из Пиротског, Јабланичког и Пчињског округа, Бранислав Вељковић, ученик петог разреда ОШ „Деспот Стефан Лазаревић“ из Бабушнице, пласманом међу четри најбоља играча изборио је пласман на Републичко такмичење које ће се од 5. до 7. јуна одржати у Панчеву. 

 • Mini koncert

  Uokviru projekta „Omladinski klub“, Udruženjagrađana „ Pogled sa Juga“, povodom Dana zaljubljenih sutra od 22.00 časa u Kafe baru „Kupidon“ u Babušnici organizuje MINI KONCERT u okviru Ekološke radionice. Projekat „Omladinski klub“ se realizuje sredstvima iz budžeta opštine Babušnica koja su opredeljena za finansiranje projekata od javnog interesa, a na osnovu raspisanog konkursa. Vrednost projekta „Omladinski klub“ je 499.460 dinara

  Мини макси лига у Пироту

  У суботу 22. новембра почиње осма сезона мини макси лиге у Пироту. И ове године окупиће велики број малишана, најављено је учешће 25 екипа из Пирота, Димитровграда, Бабушнице и Беле Паланке. До краја године је ревијални део, а од краја јануара почиње и такмичарск, који ће трајати два месеца. Организатори су Спортски центар Пирот, локална самоуправа и Општински фудбалски савез. Мини макси лига организује се под покровитељством Дечије фудбалске асоцијације Србије . Прво коло игра се у суботу у хали Кеј од 15.30.

 • Млади стонотенисери Лужнице

  Млади стонотенисери Лужнице овогодишњу Лигу младих у којој бране титулу првака, започели су поразима у сусретима прва дрва кола. На турниру у Неготину они су у првом колу поражени од вршњака из Стонотениског клуба „Стони“ из Ниша резултатом 4:1, а истоветним резултатом у другом колу поразили су их и вршњаци  Хајдук Вељка из Неготина. С обзиром да се ради измењеном саставу екипе коју сада чине Ђорђе Ћирић, Марко Ивановић и Филип Огњановић, изузетно млади такмичари који чине прве такмичарске кораке, порази у овој сезони Лиге младих су очекивани. Екипа Лужнице је најмлађи састав овогодиње лиге, и време ради за ове талентоване дечаке. 

  ...
 • Мрежа Балканских планинских општина

  Мрежа Балканских планинских општина званично је основана 13. септембра у месту Банско у Бугарској. Оснивачкој скупштини присуствовао је и председник општине Бабушница Саша Стаменковић. Циљ оснивања мреже је заједничко учествовање општина чланица на пројектима из области туризма, размени искуства као и развоју иновација. Чланице мреже Балканских општина су општине из Републике Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније, Македоније, Бугарске, Црне Горе и Србије. На састанку у месту Банско из Србије је учествовала једино наша општина. Састанак су водили Карлос Пинто, председник Европске асоцијације планинских региона, господин Иван Росев, извршни секретар Асоцијације развоја планинских региона Бугарске, господин Георги Иванов, председник општине Банско и председник шпанских планинских општина господин Пако Боја Алос. Мрежа

  ...
 • Na dan Bogojavljanja

  U ponedeljak, 19. januara Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju Bogojavljanje- praznik krštenja Hristovog. Na sam dan Bogojavljanja,sa početkom u osam časovau u hramu Svetog Nikole u Babušnici održaće se Sveta Liturgija nakon koje će se u porti obaviti osvećenje vode. U 14.00časova nakon okupljanja vernika kreće Litija do Kupališnog kompleksa gde će se

  ...
 • Награђен фолклорни ансамбл Дома културе Бабушница

  Јуче је, након пет такмичарских дана, завршен највећи фестивал фолклора Србије „Златни опанак“ у Ваљеву, који је окупио 126 ансамбла из Србије и неколико земаља региона. Чланови фолклорног анасамбла бабушничког Дома културе учествовали су на овој смотри у категорији јуниора узраста од 13 до 16 година. Они су се публици прредставили „Играма из околине Пирота“. Након такмичења фолклорни ансамбл Дома културе Бабушница награђен је за изузетно успешан наступ и приказан уметнички ниво. Све извођаче је  пратио и оцењивао стручни петочлани жири којим је председавао Радојица Кузманововић, кореограф и директор националног ансамбла Коло. Организатори фестивала фолклора су Друштво за неговање српског фолклора „Градац“ и скупштина општине Ваљево.

 • Награђени ученици ОШ "Деспот Стефан Лазаревић"

  И ове године Математичко друштво Архимедес из Београда организовало је такмичење математике, Мислиша 2014,  за ученике од 2. до 8. разреда. Циљ такмичења је да повећа мотивисаност ученика и интересовање за боље учење математике. На овогодишњем финалу такмичења Мислиша 2014, које је одржано у Београду, учествовала су 4 ученика основне школе „Деспот Стефан Лазаревић“из Бабушнице, а троје њих је награђено. Панчић Петра ученица другог разреда освојила је другу награду, док је Милановић Никола такође ученик другог разреда освојио трећу награду њихова учитељица је Злата Павловић. Милошевић Валентина ученица трећег разреда освојила је трећу награду, њена учитељица је Наташа Јовановић. Иначе на финалном такмичењу ове године наступило је 100 учесника узраста од 2. до 8. разреда са територије целе Србије.

 • Nagradа za najbolji projekat u Srbiji

  Omladinsko udruženje „Šansa“ iz Babušnice dobilo je nagradu za najbolji projekat uSrbiji na završnoj konferenciji programa „Mladi su zakon 2014“ u kategoriji Promocija solidarnosti i humanosti. Nagradu, predsednici udruženja Ani Veljković, uručio je ministar Omladine i sporta Vanja Udovičić i predstavnik Evropske Unije u Srbiji Majkl Devenport, avolontere je pozdravila i stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji, Irena Vojačkova Solorano. Projekat udruženja pod nazivom „Jednaki, ali različiti“ realizovan je u okviru programa  „Mladi su zakon 2014“ za Pirotski okrug.Program MLADI SU ZAKON je nacionalni program Ministarstva omladine i sporta koji ima za cilj promociju aktivizma i

  ...
 • Народна кухиња почиње са радом

  Народна кухиња у Бабушници почеће са радом у понедељак, 23. јуна. Слободан Момчиловић, секретар Црвеног крста Бабушница за наш радио каже да су намирнице за кухињу стигле, а да се током наредне недеље очекује да буде обезбеђено и брашно. Он додаје да је за услуге коришћења Народне кухиње, до сада, пријвљено око стотинак корисника и да сви који испуњавају критеријуме за коришћење услуга народне кухиње могу да се пријављују и током нредних дана, све до почетка рада народне кухиње. Народна кухиња општине Бабушница биће смештена у кухињи бившег Текстилколора. Рад Народне кухиње финансира општина Бабушница. 

 • Narodna kuhinja u Babušnici

        Komisija zadužena za rad Narodne kuhinje u Babušnici donela je odluku da se lista korisnika usluga Narodne kuhinje sa sadašnjih 160 poveća 200 , na ta j način što bi se obrok dlio svkom članu porodice korisnika. Narodna kuhinja u Babušnici počela je sa radom 23. juna prošle godine, a rad Narodne kuhinje finansira opština Babušnica.

  19. jun 2015.

   

 • Национални савет

  Јуче су у Србији одржани избори за Националне савете. На изборима за Национални савет ромске националне мањине  на подручју општине Бабушница право гласа имало је 114 грађана, а то право искористило је 39 гласача. Највећи број гласова освојила је листа „Роми за Србију-Србија за Роме“ која је освојила 13 гласова. На изборима за Национални савет бугарске националне мањине право гласа имало је 128 грађана, а од тог броја гласало је 48 бирача. Највећи број гласова освојила је листа „Будућност у коју верујем-др Владица Димитров“, која је освојила 42 гласа. „Коалиција Бугара у Србији-Зоран Петров“ освојила је 2 гласа, док је листа „ Владимир Захаријев-то смо ми-од срца за бољитак свију нас где год да смо“ освојила 4. гласа. 

  ...
 • Наши фолклорци освојили треће место

  На финалној вечери ВИ Међународног фолклорног фестивала „Босилеградско Краиште пева и игра“ одржаној јуче у Босилеграду, Јана Панић и Миодраг Ђорђевић чланови Фолклорног ансамбла Дома културе Бабушница освојили су пехар и дипломе за свеукупно освојено треће место. Фестивал је одржан од 25. јула до 2. августа у организацији Установе Центар културе „Босилеград“ и општине Босилеград, а учествовало је 40 фолклорних друштава, односно 1.549 учесника из земље и иностранства. Фолклорни ансамбл Дома културе Бабушница наступио је на фестивалу 30. јула, када су Јана Панић и Миодраг Ђорђевић проглашени за победнике вечери и стекли право наступа на финалној вечери која је одржана у оквиру прославе Дана општине Босилеград.

 • Ne zaboravimo naše stare

  Šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ambasador Majkl Devenport posetiće danas i sutra Leskovac, Bujanovac i Vranje. On će se prema najavi sastati sa predstavnicima lokalnih vlasti, obići neke od projekata koje je finansirala Evropska unija i predati ugovore o dodeli bespovratnih sredstava za realizaciju partnerskih projekata organizacija civilnog društva i lokalnih samouprava na jugoistoku Srbije. Ambasador Devenport se danas sastao i sa gradonačelnikom Leskovca, Goranom Cvetanovićem, koji ga je upoznao sa napretkom projeka tako koje je u gradu finansirala Evropska unija. U Bujanovcu, ambasador Devenport je prisustvovao svečanom obeležavanju početka radova na izgradnji zgrade za bujanovačko odeljenje Ekonomskog faukulteta u

  ...
 • Недеља Црвеног крста

  Од јучерашњег обележавања Светског дана Црвеног крста, па све до 15. маја обележава се Недеља црвеног крста са темом за коју се определила Међународна федерација друштва Црвеног крста и Црвеног полумесеца, а која ове године носи назив “Моја прича о Црвеном крсту” / “Моја прича о Црвеном полумесецу”. Већина људи је свакодневно у контакту са активностима и програмима Црвеног крста и Црвеног полумесеца, некада и непосредно учествујући у његовом раду, а да тога нису ни свесни. Изузетно велики број људи је свој први курс помоћи имао у Црвеном крсту или путем Црвеног крста добио прве информације о

  ...
 • Нерешено 0:0

  Фудбалери Лужнице у 11. колу Зоне „Југ“, одиграли су јуче нерешено 0:0 на гостовању у Медвеђи екипи Јабланице. Без петорице стандардних играча фудбалери Лужнице нису успели да забележе и трећу победу заредом. Најбољу прилику за гол, а самим тим и победу Лужнице пропустио је Џими Виденовић, када се у 88. минуту сусрета нашао сам пред голманом Јабланице, али је његов ударац завршио преко гола. Ремијем у Медвеђи, Лужница је са 20 бодова пала са трећег на четврто место на табели. У наредном колу, у суботу 1. новембра у Бабушници гостује лидер првенства екипа Мораве из Владичиног Хана. Дерби сусрет 12. кола игра се од 14.00 часова на стадиону Спортског центра. 

  ...
 • Никола Миладиновић награђен за драму "Лабудова песма"

  Никола Миладиновић из Бабушнице освојио трећу награду за драму „Лабудова песма“  на конкурсу за ученике средњих школа „Идућ учи, у векове гледа“. Конкурс је расписала Задужбина Доситеја Обрадовића, а ове године примљено је 103 рада из 46 средњих школа. Награде за најбоље биће уручене у Београду, на посебној свечаности. Задужбина „Доситеј Обрадовић“ већ традиционално, 10 пут, под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја расписује књижевни конкурс за ученике средњих школа. Ове године навршава се 275 година од рођења Доситеја Обрадовића и

  ...
 • Ноћни турнир у малом фудбалу - полуфинале

  На традиционалном ноћном турниру у малом фудбалу „Бабушница 2014“  синоћ су одигране утакмице четврт-финала. Пласман у полу-финале избориле су екипе „Дами стил“ из Бабушнице и „Еко блок“ из Власотинца. Екипа „Дами стил“ победила је резултатом 3:2 екипу „Цариброд“ из Димитровграда, и за пласман у финале састаће се вечерас са екипом „Цвећара цвет“. Екипа „Еко блок“ је након извођења пенала победила нишку екипу „Економист“ резултатом 3:1. У регуларном току сусрет је завршен резултатом 2:2, а нерешено је било и након продужетака 3:3, па су учесника полуфинала одлучили пенали. „Еко блок“ ће се вечерас у другом сусрету полуфинала састати са екипом „ВИК Наисус“ из Ниша. 

  ...