Filter
 • Нова школска година

  Нова школска година за ученике основних и средњих школа у Србији, почиње у понедељак, 1. септембра. У ОШ „Деспот Стефан Лазаревић“ у Бабушници понедељак је наставни дан, а првог радног дана неве школске године ученици трећег и старијих разреда, од 5 до 8 наставу ће имати у преподневној смени од 8 часова. У поподневној смени од 13 часова наставу ће похађати ученици 2. и 4. разреда. Традиционални свечани пријем и прозивка првака је у 8.30 часова. Свечаном пријему првака, присуствоваће и председник општине Бабушница Саша Стаменковић, који ће том приликом најмлађим школарцима уручити поклоне локалне самоуправе. 

  ...
 • Нови начелник Пиротског округа

  Влада Србије, на седници одржаној 14. новембра, донела је одлуку да разреши дужности начелника Пиротског округа, Александра С.Ћирића и донесе решење о постављењу Димитрија Видановића за начелника Пиротског округа. Поред начелника Пиротског округа, разрешени су још начелници Топличког, Моравског и Расинског округа. Ова одлука објављена је 14. новембра у Службеном гласнику број 125. Именовањем на место начелника Округа, Димитрију Видановићу престао је мандат одборника у Скупштини Општине Пирот.

 • Нови одборници СНС-а

  Чланство и одборници општинског одбора УРС Бабушница јуче су колективно приступили општинском одбору СНС Бабушница. Општинском одбору СНС приступио је и један одборник Јединствене Србије, као и један део чланова овог општинског одбора. Доласком нових одборника СНС у скупштини општине Бабушница има десет одборника.

 • Novi predsednik Saveza sportova opštine Babušnica

  Na jučerašnjoj redovnoj Skupštini Saveza sportova opštine Babušnica, prihvaćena je ostavka dosadašnjeg predsednika ovog saveza Slaviše Dimitrijevića, i za novog predsednika Saveza sportova opštine Babušnica izabran je Goran Dimitrijević. Skupština je usvojila izveštaj o radu za 2014. godinu,  razmatrala predloge za dalje funkcionisanje Saveza sportova, kao i odluku o raspodeli novčanih sredstava sportskim klubovima i organizacijama na teritoriji opštine Babušnica za 2015. godinu.

  5. februar 2015.

 • Нови савет месне заједнице Горњи Стрижевац

  На збору грађана Месне заједнице Горњи Стрижевац одржаном у недељу, 9. фебруара изабран је нови Савет месне заједнице. За чланове Савета изабрани су Бобан Ђорђевић, Братислав Живковић, Мирољуб Филиповић, Данијел Манић и Зоран Стојановић. Поред избора Савета, на збору је за председника МЗ Горњи Стрижевац изабран  Бобан Ђорђевић док је за подпредседника изабран Братислав Живковић.

 • Новинарска протестна шетња

  Синдикат новинара Србије организује сутра на Европски дан одбране новинарсктва протестну шетњу против недавно усвојеног сета Медијских закона. Протестна поворка кретаће се од Трга Николе Пашића до Министарства културе и информисања, Скупштине Србије и Уставног суда Србије. Поред представника Синдиката новинара Србије, у протестној шетњи учествоваће и представници Професионалног удружења новинара Србије и Медијског удружења послодаваца Србије. Поворка ће са Трга Николе Пашића кренути у 12.05 часова, а представници три организације предаће на портирници Министарства културе и информисања допис министру Ивану Тасовцу. Након

  ...
 • Нормализовано водоснабдевање Бабушнице

  Због квара на главној водоводној мрежи у улици 9. мај у Бабушници, данас у преподневним часовима без воде је остала цела Бабушница. Екипе ЈКП „Комуналац“ одмах су реаговале и санирале квар, тако да је водоснабдевање Бабушнице нормализовано нешто после 11 часова.

 • Nosioc časnog krsta Milan Petrović

  Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju danas jedan od najvećih hrišćanskih praznika- Bogojavljanje – „objavljivanje Bogočoveka“ i „ uvođenje Hrista u mesijansku misiju“. Praznikom se obeležava to što je, po verskom učenju, Jovan Krstitelj, pošto je krstio Isusa Hrista u reci Jordan, video kako se „nebo otvara“ i na Isusovu glavu u obliku goluba sleće „Sveti Duh“, čime je prvi put objavljena tajna Svete Trojice, i prvi put su se zajedno pojavili Otac, Sin i Sveti Duh. Na Bogojavljanje se u hramovima obavlja čin velikog osvećenja vode, koju vernici nose svojim kućama i čuvaju je kao lek tokom cele godine.Praznik krštenja Isusa Hrista tradicionalno se obeležava plivanjem za Časni krst, pa je kao i prošle godine Srpska pravoslavna parohija babušnička u saradnji sa opštinom Babušnica,

  ...
 • О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

  Приоритети добровољне помоћи су у конзервираној храни, флашираној води, храни за бебе и средтвима за хигијену. Главни сабирни пункт добровољне помоћи је у седишту Црвеног крста у Бабушници, ул. Радослава Митровића Шумадинца у Бабушници.    

  Помоћ у готовом новцу искључиво се прима у главном сабирном пункту.

  Радно време Црвеног крста у Бабушници од понедељка 19.05.2014. године биће од 07:00 до 16:00 часова. Ван тог времена дежураће сабирни пункт у згради општине Бабушница, као и остали пунктови.

  ...
 • О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

  Обавештавају се грађани општине Бабушница, привредна друштва, друга правна лица и предузетници да је пункт за прикупљање пакета помоћи отворен у згради општине Бабушница, где је организовано дежурство радника Општинске управе и чланова Општинског штаба за ванредне ситуације. Пакети помоћи могу да садрже конзервирану храну, флаширану воду, храну и опрему за бебе, пелене, одећу, обућу, рукавице, ћебад, дезинфекциона средства, средства за личну хигијену и новац, који ће сукцесивно бити прослеђивана угроженима у складу са распоредом Штаба за ванредне ситуације Републике Србије. Добровољци који остављају податке биће активирани и упућени у угрожена подручја у складу са распоредом Штаба за ванредне ситуације Републике Србије.

  ...
 • Обавештење

  Обавештавају се грађани општине Бабушница који су претрпели штету као последицу елементарних непогода да се обрате компанији “Дунав осигурање” а.д.о. Експозитура Бабушница, ради утврђивања висине штете и евентуалне накнаде, Владимиру Илићу, село Драгинац на број 385-003.
  Општина Бабушница је на основу Уговора о осигурању број 404-47/2013-1 од 30.09.2013. год. уплатила полису осигурања за осигуране ризике дефинисане у члану 2:

  ...
 • Обавештење из Дома здравља

  Потврде о ослобађању од плаћања партиципације за здравствене услуге издате за 2014. годину од јуче више не важе, обавештавају из Дома здравља „Др Јован Ристић“ у Бабушници. Пацијенти који испуњавају услове за ослобађање од плаћања партиципације потребно је да се обрате Филијали Републичког фонда за здравствено осигурање у Бабушници како би добили потрвде о ослобањању од партиципације за 2015. годину.

  15. јануар 2015.

 • Obaveštenje iz Udruženja Mladi stočar

  Udruženje „Mladi stočar“ iz Babušnice obaveštava poljoprivredna domaćinstva da kao i prošle godine pruža besplatnu uslugu popunjavanja neophodnih obrazaca za obnovu ili registraciju poljoprivrednih gazdinstava. Za popunu obrazaca poljoprivrednici se mogu obratiti u prostorijama ovog udruženja u zgradi bivše Zemljoradničke zadruge „Budućnost“ svakog radnog dana u vremenu od 9.00 do 14.00 časova. Za sve informacije poljoprivrednici se mogu obratiti na telefon Udruženja „Mladi stočar“

  ...
 • Obaveštenje iz Udruženja penzionera

  Udruženje penzionera opštine Babušnica organizuje u subotu, 28. marta 2015. godine oftamološki pregled za dobijanje naočara. Pregled će se obaviti u prostorijama udruženja sa početkom u 10 časova. Pregled je besplatan, a ukoliko lekar propiše naočare penzioneri će morati da ih kupe. Penzioneri sa sobom na pregled treba da ponesu ček od poslednje penzije i ličnu kartu. Prijavljivanje penzionera zainteresovanih za pregled traje do 25. marta u prostorijama udruženja kod Olge Stamenković. 

  ...
 • Обавештење о расписаном Јавном позиву за суфинансирање пројеката ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања

  На основу члана 8. став 1. Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања („Сл. гласник РС“, број16/2016 8/2017).

  Општинско већеопштине Бабушница, улица Ратка Павловића 1, 18330 Бабушница, ПИБ : 102145694 , матични број : 07172788 ,

  ...
 • Обавештење о расписаном конкурсу за суфинансирање пројеката ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања


  На основу члана
  18. став 1. Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања („Сл. гласник РС“, број16/2016 8/2017).

  Председник општине Бабушница, улица Ратка Павловића 1, 18330 Бабушница, ПИБ : 102145694 , матични број: 07172788 ,шифра делатности

  ...
 • Обавештење упућено Звоначком крају

  Председницизаменициланови сталног и проширеногсастава бирачких одбора 

  ...
 • Обележена слава села- Константиновдан

  Данас је у Црвеној Јабуци обележена слава села - Константиновдан. На данашњој прослави присуствовали су многобројни Црвенојабучани који живе широм Србије, гости из округа, као и представници локалне самоуправе. Фолклаорни ансамбл Дома културе Бабушница одржао је и културно-уметнички програм. Данас је и свечано откривено спомен обележје младој револуционарки и скојевки из Црвене Јабуке Добринки Богдановић. Венце на спомен обележје поред чланова породице,

  ...
 • Obilne padavine zahvatile našu opštinu

  Usled obilnih padavina koje su u petak zahvartile opštinu Babušnica došlo je do izlivanja bujičnih potoka koji su izazvali oštećenja na lokalnim i mahalskim putevima u Dragincu, mahale Carevci i Kojšinci, u Kaluđerevu u mesto zvanom Brod, u Gorčincu , lokalni put do groblja i u Strelcu ka mahali blizu Studene. Povodom nastalih šteta sutra će, u 11.00 sati zasedati Štab za vanredne situacije opštine Babušnica koji će doneti konkretne mere za sanaciju oštećenih mahalskih puteva. Po rečima predsednika opštine babušnica Saše Stamenkovića u ranim jutarnjim časovima predstavnici Direkcije za građevinsko zemljište, puteve, i komunalni razvoj opštine Babušnica obići će mahale u navedenim selima i proceniti štetu, a izveštaj će biti podnet Štabu za vanredne situacije opšztine Babušnica .

  ...
 • Običaj prizivanja proleća

  Tradicionalna manifestacija jahanja neosedlanih konja, kojom se po drevnom običaju priziva proleće, održana je u subotu u Gornjem Striževcu. Ovaj vekovima star običaj naziva se Todorica, a održava se na todorovu subotu. Mladići su, na Todorovu subotu, obučeni u narodne nošnje i prvi put izvode konje iz štale i jašu ih neosedlane, a pored prizivanja proleća, oni žele da se pokažu i pred devojkama koje su spremne za udaju.

  Običaj jahanja neosedlanih konja na Todorovu subotu obnovio je meštanin Gornjeg Striževca Srđan Popović, prva ovakva manifestacija je održana pre pet godina. Od prošle godine u organizaciji manifestacije uključila se i

  ...