На подручју Власине и бабушничке општине, тачније по гребенским масивима Грамаде, Рудине и Црног врха овог викенда одржана је јединствена зимска авантуристичка трка "Лужнички мегдан" на којој се пет тимова из Србије и Црне Горе такмичило ко ће, у готово немогућим условима мећаве, магле и хладноће, на турно-скијама први савладати руту од 45 километара по планинским беспућима овог дела Србије. Ову трку организовали су Савез екстремних спортова из Београда и Туристичка организација Бабушнице.

Како је изјавио Марко Николић, из Савеза екстремних спортова, трка је одржана у крајње суровим условима.

"Трка је кренула са Власине. Стартовало је пет тимова сачињених од оријентираца, алпиниста, маратонаца, скијаша, планинара, спелеолога, а било је и припадника специјалних јединица и Горске службе спасавања.

Тимови су јако тешко напредовали због немогућих услова у којима се трка одвијала.Тимови су се ка циљу кретали кроз изузетно тежак терен, у готово немогућим условима па је било и оних који су се на кратко губили, односно због изузетно слабе видљивости и мећаве нису успевали да се оријентишу па суноћили нa планини и чекали да невреме прође", каже Николић.Он додаје да су победници овогодишњег Лужничког мегдана Ненад Митровић, Жељко Дулић и Слободан Вулић.

По речима директора Туристичке организације општине Бабушница, такмичари су показали невероватну упорност и истрајност, као и физичку кондицију, али и психичку стабилност, преко потребну за овако сурове услове.

"Овогодишњи Лужнички мегдан је успешно одржан упркос чињеници да је старт био на подручју где је била ванредна ситуација збо гмећаве. У једном моменту, група такмичара се нашла усред немогуће мећаве па су ноћили на планини и сачекали да прође невреме, како би сишли у цивилизацију", каже Стаменковић.

27. јануар 2015.